Notes160x600
Rollup
Jezivo naselje puno napuštenih vila: Niko ovdje ne živi, a uloženi su milioni (Foto/Video)

Jezivo naselje puno napuštenih vila: Niko ovdje ne živi, a uloženi su milioni (Foto/Video)

Kada prvi put vidite kako izgleda naselje u Turskoj koje se zove Burj Al Babas, pomislit ćete da gledate u groblje malih dvoraca.

Naime, prvobitna ideja arhitekti je bila da izgrade jedno naselje sa vilama koje će da budu izgrađene u gotičkom stilu, ali kako su njihovi planovi propali, od svega i od cijele ideje je ostala samo gomila grotesknih vila koje izgledaju itekako jezivo kad ih vidite.

U projekat je uloženo čak 203 miliona dolara, a na početku se zamišljalo da bude riječ o naselju u kojem će biti smještene 732 vile, džamija, hotel, te javni prostori u pokrajini Bolu. Sa izgradnjom se počelo čak 2011. Godine, a uglavnom su se Arapi interesirali za kupovinu ovih vila. Ipak, nije sve ispalo tako idealno kako su se arhitekti i ulagači nadali.

Naime, stvari su se zakomplicirale nakon što je podignuta tužba zbog toga što su se uništavale šume koje su se nalazile u okolini zemljišta na kojem su se vile gradile, kao i zbog toga što su nepropisno odlagali otpad. 2016. godine su vlasti pokrenule istragu, a prije nego što je projekat završen, kompanija je proglasila bankrot, poslije čega se prodaja vila potpuno zaustavila.

Dosad su završili 250 vila, a kako je sud dozvolio da se gradnja vila nastavi, investitori se nadaju da će u sljedećih četiri do pet mjeseci uspjeti da nadvladaju krizu koja je pogodila njihovu kompaniju, te da će u 2019. Godini da otvore naselje za javnost. Svi se slažu da će bit riječ o jedinstvenom kvartu.

Komentari