Notes160x600
Rollup
Jedini grad na Balkanu u kojem svi žive zajedno: Ovdje nema nacionalnih podjela među ljudima

Jedini grad na Balkanu u kojem svi žive zajedno: Ovdje nema nacionalnih podjela među ljudima

Nakon zadnjeg rata, u Bosni i Hercegovini je osim podijeljene države, ostala i podjela u narodu, pa se svima čini da je suživot nakon svega nemoguć.

Ipak, situacija nije ista u svim dijelovima ove države, a najbolji primjer za to je grad Tuzla, koji je poznat po tome što bez obzira na raznolikost naroda i religija u ovom gradu, da to ne dovodi do takve vrste konflikata niti mržnje među građanima ovog grada. Nažalost, to je jedan od rijetkih gradova u kojem se ne primjete posljedice raskola među ljudima, dok je situacija u ostatku Bosne i Hercegovine, ali i cijelog Balkana mnogo gora.

U više navrata su građani Tuzle pokazali jedinstvo koje vlada među njima, a nije rijetkost ni da pripadnici različitih religija zajedno slave vjerske praznike, kako bi pokazali šta zapravo podrazumijeva kada živite u multietničkom okruženju i kada se time ponosite, umjesto da vam to predstavlja teret.

Svi će se složiti da takva situacija odgovara političkom sistemu, kojem je lakše da vlada stanovništvom koje se više brine oko nečijih imena i religija, nego oko toga kakve odluke donose oni koji su na samom vrhu njihove zemlje.

Ipak, koliko god mi to negirali, pravu moć je oduvijek imao narod, te sve dok to ne shvate obični građani i dok ne urade nešto po pitanju svoje budućnosti i budućnosti svoje djece, ne postoji nada za građane ove države, ali situacija nije bolja ni za države u regionu, kako i tu vladaju iste prilike, samo u manjim razmjerima nego što je to slučaj u BiH.

Komentari