Notes160x600
Rollup
Inžinjeri se obratili rukovodstvu: Oštećenja na HE na Trebišnjici se moraju sanirati, ispod brane živi 30.000 ljudi

Inžinjeri se obratili rukovodstvu: Oštećenja na HE na Trebišnjici se moraju sanirati, ispod brane živi 30.000 ljudi

U proteklih 5 godina, rukovodstvo Hidroelektrane na Trebišnjici nije preduzelo neophodne mjere kako bi sanirali postojeće pukotine i oštećenja na brani Grančarevo, niti su učinili išta po pitanju poboljšanja bezbjednosti i stabilnosti iste.

Naime, još 2014. godine stručnjaci su uočili i upozorili rukovodstvo na pukotine koje se nalaze u petom desnom bloku hidroelektrane, a hitna sanacija temelja i desnog bloka brane je trebala da bude obavljena još prije pet godina. Ipak, do toga nije došlo, a sada iskusni inžinjeri i stručnjaci vrše apel preko medija i javnosti da se nešto učini po ovom pitanju, kako bi ovaj problem u konstrukciji mogao da se pretvori u pravi problem za okolno stanovništvo, ukoliko se nešto u što kraćem roku ne učini po ovom pitanju.

Ovaj problem zaslužuje mnogo veću pažnju nego što mu pridaju čelnici Hidroelektrane, koji svake godine troše svote u iznosu od nekoliko miliona konvertibilnih maraka na savjetovanja, projekte, raznu informatičku opremu, a oštećenja na brani ispod koje živi 30.000 ljudi zanemaruju.

Nedavna dešavanja u Brazilu, kada je zbog pucanja brane veliki broj osoba nastradao i ostao bez svojih domova je razlog iz kojeg su stručmnjaci iz beogradskog Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ odlučili da naglase da je sanacija ovog objekta od velikoj značaja.

Inače, hidroelektrana se nalazi u području koje je često pogođeno snažnim zemljotresima, što je još jedan od faktora koji značajno utječu na stabilnost brane. Ipak, rukovodstvo zatvara oči pred mišljenjima eminentnih profesora sa građevinskih fakulteta i nastavlja da ulaže u drugačije projekte vezane za ovu hidroelektranu.

Komentari