Notes160x600
Rollup
Imate ga uvijek u frižideru, a niste znali koliko je ZDRAVO

Imate ga uvijek u frižideru, a niste znali koliko je ZDRAVO

Jedna od glavnih namirnica koje svaka porodica mora imati u svom frižideru jesu mlijeko i mliječni proizvodi, i trebalo bi redovno da ih uzimate.

Ono što je veoma značajno što se vezuje za mlijeko jeste da je pravi izvor kalcijuma. Nezamjenjiva uloga koju kalcijum ima, a to je da razvija i povećava rast i funckionisanje našeg tijela i organizma.

Svaka ćelija u našem organizmu i svaka ćelija tijela treba da bude bogata kalcijumom jer doprinosi funkciji mišića, ali i pomaže održavanju kostiju i zubi.

Ukoliko ne unosite dovoljno kalcijuma u toku djetinjstva ili čak i u tinejdžerskom periodu može doći do usporavanja rasta kostiju, ali i povećava mogućnost da se masa koštane srži u odrasloj osobi počne gubiti.

Bolest veće učestalosti preloma kostiju naziva se osteoporoza, a to se može pojaviti nedostatkom kalcijuma.

Mlijeko i mliječni proizvodi su oni koji u sebi najviše sadrže kalcijuma tačnije 70%  i odrasle osobe moraju unositi na dnevnoj bazi 1.000mg kalcijuma. Ljekari preporučuju tri porcije mlijeka ili proizvoda koji u sebi sadrže mlijeko.

Kada kažemo jednu porciju onda mislimo na šolju mlijeka ili jogurta, dvije kriške sira i dvije kašike mladog sira.

 

 

Naše tijelo jako dobro koristi mlijeko i hranjive tvari iz njega jer je prirodan izvor kalcijuma koji u jednom decilitru sadrži čak 120 mg kalcijuma. Zdravlje stavite na prvo mjesto i pijte mlijeko.

 

Komentari