Notes160x600
Rollup
ILEGALNA TRGOVINA U BIH: Ovo su lijekovi koji su oduzeti

ILEGALNA TRGOVINA U BIH: Ovo su lijekovi koji su oduzeti

U sklopu međunarodne operativne akcije ,,Pangea IX”, službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Grupe za spriječavanje krijumčarenje i prekršaje Regionalnog centra Sarajevo, otkrili su i oduzeli medicinske lijekove za koje je potrebna posebna dozvola za uvoz.

Iz UIO BiH pojašnjavaju da su njihovi službenici, vršeći operativne aktivnosti u okviru međunarodne akcije ,,Pangea IX“ usmjerene na borbu protiv ilegalne trgovine lijekovima, u Carinskom referatu Pošta Sarajevo izvršili kontrolu i pregled poštanskih pošiljki.

Prilikom pregleda poštanske pošiljke jedne osobe otkriveni su medicinski lijekovi – navode iz UIO i pojašnjavaju da se radi se o pošiljci koja je sadržavala 640 jedinica supstanci “Aquabolica” 100mg, “Calida” 20mg, i “Silda” 100mg.

Prilikom identifikacije i dodatnog utvrđivanja navedenih supstanci, značaju ulogu je imala specijalistička oprema za identifikaciju supstanci ,,Ahura – First defender” doniran od programa EXBS putem Vlade SAD.

Lijekovi su oduzeti s obzirom da navedene supstance spadaju u kategoriju hormona i da je za njih potrebna dozvola za uvoz, tj. potvrda od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, što navedena osoba nije posjedovala.

Komentari