Notes160x600
Rollup
GLOBALNO ISTRAŽIVANJE: Ovo su najbolji gradovi za život na svijetu

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE: Ovo su najbolji gradovi za život na svijetu

Prema posljednjim istraživanjim koja su u vezi sa načinom življenja, Melbourne je najbolji grad za život na svijetu. Ovaj grad, već šestu godinu zaredom, nalazi se na vruhu liste gradova.

Kada je to čuo gradonačelnik ovog grada, Robert Doyle odmah je proslavio plasman i kazao kako ne može dočekati da stupi u kontakt sa gradonačelnikom Vancouvera Gregoreom Robertsonom. Inače, Vancouver je bio najbolji grad za život na svijetu do 2011. godine, kada je tu tituli preuzeo Melbourne.

Među prvih pet gradova, koji su najbolji za život, iza Melbourna se nalaze Beč, Vancouver, Toronto, dok Adelaide i Calgary u Kanadi dijele peto mjesto.

Ove godine, Sydney je zabilježio pad na listi najboljih gradova za život na svijetu. Sada se nalazi na 11. mjestu, a to je, kako se navodi, zbog pojačanih prijetnji od terorizma.

Ovo istraživanje se radi na osnovu bodova koji se dodijele gradu, a bodovanje je u rasponu od 1 do 100. Maksimalan broj bodova dobija grada sa idealnim životnim uslovima, a najmanji broj bodova dobije grad sa neprihvatljivim uslovima.

Među posljednjim na listi ovih gradova su iranski Teheran, kamerunska Douala, albanski Tripoli i sirijski Damask. Ovi gradovi bilježe najlošiji standard i najlošije uslove za život zbog građanskih nemira, ali i rarnih sukoba.

Komentari