Notes160x600
Rollup
Do uspješne veze u samo tri koraka

Do uspješne veze u samo tri koraka

Mnoge današnje veze ne uspijevaju da održe svoj kontinuitet jer im fali nekih osnovnih stvari koje partneri ne pružaju jedni drugima.

Međutim dr. Gaj Vinci rekao je iz istraživanja da su tri ključne stvari za uspjeh ljubavne veze i to empatija, emocionalno prihvatanje i ljubaznost i uvažavanje.

Empatija

Kada smo dugo u nekom odnosu skloni smo već unaprijed da pretpostavimo šta druga osoba misli ili oseća. Takvo verovanje, da možemo “čitati misli druge osobe”, pogrešno je i štetno, što pokazuju brojna istraživanja. Empatija je sposobnost razumevanja osećaja i psiholoških doživljaja drugih. Ona znači osetiti kako stvari izgledaju iz perspektive druge osobe, kao da smo “u njenim cipelama”.

Emocionalno prihvatanje

Emocionalno prihvatanje je nešto za čim žudi svaki čovek. Svi želimo da osjećamo da smo prihvaćeni, a posebno nam je to važno pred onima pred kojima smo se emocionalno ogolili, otkrili, pokazali. Prihvatanje emocija druge osobe vrlo je često komponenta, koja trenutno smanjuje intenzitet osećaja i olakšava komunikaciju.

Ljubaznost i uvažavanje

Parovi u dugotrajnim vezama jako potcjenjuju važnost ljubaznosti u komunikaciji i malih gestova uvažavanja prema partneru. Topla poruka, ton kojim se javimo na telefon, priprema omiljenog jela, zagrljaj – sve su to male dnevne stvari koje zaboravimo njegovati kroz vrijeme, a koje daju odnosu toplinu i pozitivnost te smanjuju tenzije i stres.

Komentari