Notes160x600
Rollup
Djevojka butine premazala sirćetom prije spavanja: Kada se ujutru pogledala u ogledalo, od sreće je plakala kao malo dijete

Djevojka butine premazala sirćetom prije spavanja: Kada se ujutru pogledala u ogledalo, od sreće je plakala kao malo dijete

U prodavnicama se može naći veliki izbor sredstava za čišćenje, ipak mnogi se slažu da je za čišćenje najbolje korisitit prirodna sredstva koja već imamo u kući.

Donosimo vam nekoliko savijeta kako da korisno upotrijebite jabukovo sirće.

1. Cvijeće će duže zadržati svoju svježinu ako ga stavite u vazu napunjenu sa jednim litrom vode u koju ste dodali 3 kašike šećera i 2 kašike jabukovog sirćeta.

2. Očistite tepihe, uklonite stare okorjele mrlje od vina i kafe. Za ovo vam je potrebno: 2 čaše mlake vode, 1 kašika deterdženta za suđe i 1 kašika običnog sirćeta.

3. Zimi jabukovo sirće možete koristiti ka o sredstvo protiv zamrzavanja prozora na vašem automobilu. Čiste prozore prebrišite mješavinom sirćeta i vode napravljenom u omjeru 3:1 (3 čaše jabukovog sirćeta i jedna čaša vode)

4. Čišćenje i prevencija začepljenja odvoda. Potrebni su vam: soda bikarbona, sirće i voda. U odvod ospite oko pola čaše sode bikarbone, nakon toga ulijte jednu čašu sirćeta i jednu čašu prokuhane vrele vode. Nakon 20 minuta pustite vodu iz slavine da sve sperete.

5. Riješite se buđi i plijesni. Sirće je u ovome djelotvornije od bilo kojeg vještačkog, hemijskog sredstva. Sirće uspite u čistu posudu s prskalicom, Na mjesta pokrivena s buđi ili plijesni prskajte sirće te površine očistite spužvom. Ostavite da se osuši.

6. Uništava mikrobe u kuhinji. Neka vaša kuhinja bude sigurno i zdravo mjesto bez bilo kakvih štetnih mikroba. Pomiješajte sirće i vodu u omjeru 1:1 i tekućinu ulijte u posudu s prskalicom. Ovim sredstvom možete brzo i efikasno očistiti rernu, mikrovalnu i dezifincirati sve ostale radne površine.

7. Čišćenje glave tuša i slavina. Tuš glavu kuhajte u mješavini vode i sirćeta (omjer 1:1) 5 do 7 minuta. Ostavite da se tekućina ohladi. Čistim jabukovim sirćetom također možete spužvom očistiti sve slavine, jednostavno će zablistati.

8. Uništavanje korova. Potrebno vam je 25-postotno jabukovo sirće. Sirće raspršite po površini na kojoj želite uništiti korov. Ovaj postupak je potrebno ponavljati sve dok se korov ne iskorijeni.

9. Čišćenje rerne i mikrovalne. Otopina vode i sirćeta efikasno pomaže da se masnoća ne lijepi po rerni i mikrovalnoj tokom pečenja ili kuhanja.

10. Pomoć u borbi protiv celulita. Ovo je vjerovatno neočekivano i zaista ohrabrujuće. Smjesa jabukovog sirćeta i ulja vitamina E zaista pomaže pri uklanjanja celulita. Pomiješajte jabukovo sirće sa uljem vitamina E u omjeru 3:1, smjesu utrljajte na kožu problematičnih mjesta i to dva puta dnevno. Rezultat će vas oduševiti.

Komentari