Notes160x600
Rollup
Cvijeće koje biste trebali da sadite u martu: S njim ćete imati najšareniju baštu ove godine

Cvijeće koje biste trebali da sadite u martu: S njim ćete imati najšareniju baštu ove godine

Uskoro nam stiže toplije vrijeme, a svi oni koji inače vole da provode vrijeme napolju se sigurno raduju tome, kao i oni koji rado uređuju svoje bašte i svoja dvorišta.

Približava se sađenje ovogodišnjeg cvijeća, pa vam zbog toga mi u današnjem članku skrećemo pažnju koje cvijeće biste trebali što prije da zasadite ukoliko želite da ono krasi vašu baštu ovog proljeća i ljeta. Naime, cvijeće koje se treba zasaditi u martu da bi ono uspjelo jesu begonije, ljiljani, gladiola, dalije i još brojne druge, mada su ove zaista omiljene kod nas.

Neophodno je da ovo cvijeće zasadite čim prođe opasnost od mrazeva, a lukovice se, naravno postavljaju na dobro osunčana mjesta kako bi imale dovoljno sunčeve svjetlosti da bi se mogle razviti. Zadnji rok za sadnju ovog cvijeća je u maju, ali opet i tad već rizikujete da vam se ne primi cvijeće, te da vam lukovice propadnu.

Prilikom sadnje obratite pažnju na dubinu i na razmak između sadnica, kako različite vrste zahtjevaju različite uvjete da bi uspjele. Naprimjer, za dalije je neophodno da razmak između dvije sadnice bude najmanje četrdeset centimetara, dok na drugoj strani imate gladione kojima je potrebno samo dvanaest do petnaest centimetara da uspiju da se razviju.

Kao što smo već spomenuti, i dubina sadnje je bitna, pa prije nego što počnete da sadite, raspitajte se i informišite kakve uslove zahtjeva koja biljka, kako ne biste bacali novac na cvijeće koje vam neće uspjeti, samo jer ih niste adekvatno zasadili i prilagodili im neophodne uslove.

Komentari