Notes160x600
Rollup
Brat joj je oženio muslimanku, a to se porodici nije sviđalo: Kada su otišli u restoran i naručili piće, nastao je pravi haos

Brat joj je oženio muslimanku, a to se porodici nije sviđalo: Kada su otišli u restoran i naručili piće, nastao je pravi haos

Nedavno je jedna djevojka preko društvenih mreža podijelila iskustvo koje je imala kada se njen brat odlučio oženiti sa djevojkom muslimanske vjeroispovijesti, iako je on sam odgojen u patrijarhalnoj pravoslavnoj obitelji.

Dugi niz godina su mladenci bili u vezi, ali su svejedno svi ostali zatečeni kada im je objavio da želi da se oženi sa tom djevojkom. Koliko god da su oni smatrali da to nije dobra ideja, nisu mogli da ga uvjere u to, pa se par vjenčao u Beogradu, a onda je i u mladoženjinom i u mladinom rodnom mjestu organizovano veselje.

Kada je mladoženjina rodbina otišla na slavlje kod mladine porodice, bili su iznenađeni koliko su svi bili gostoljubivi i prijatni prema njima, ali onda su doživjeli jedno neugodno iznenađenje, koje ih je ostavilo zbunjenim, kako nešto takvo nisu očekivali. Pokušali su da naruče neki alkohol za svoj stol, da bi saznali da je porodica naredila da se alkohol ne služi na tom vjenčanju.

Ovoj djevojci to uopšte nije bilo razumno, kako nisu obavili nikakvo vjersko vjenčanje, niti je bilo nekih drugih zabrinjavajućih običaja ni sa jedne strane, nego su na moderan način sklopili svoj brak, da bi ih onda nešto ovakvo dočekalo.

Nju zanima mišljenje drugih ljudi širom regiona, bilo da su islamske ili pravoslavne vjeroispovijesti, te kako svi znaju da muslimani u Srbiji i Bosni odavno piju alkohol, zbog čega ne bi služili alkohol i na vjenčanjima, nego samo tu prave iznimke i nadaju se da će to nešto da znači. Rado bismo čuli i šta vi mislite o ovome.

Komentari