Notes160x600
Rollup
Arapska svadba koja je nasmijala cijeli svijet do suza: Podigao mladin veo i odmah zatražio razvod

Arapska svadba koja je nasmijala cijeli svijet do suza: Podigao mladin veo i odmah zatražio razvod

Kada je riječ o vjenčanjima u islamskim zemljama, jedan običaj je posebno neobičan za ostatak svijeta, a to je da nerijetko mladići sve do nakon vjenčanja ne vide kako njihove supruge izgledaju bez vela.

Naime, često majke budu te koje procjenjuju da li su djevojke dovoljno lijepe da budu supruge njihovim sinovima, dok su sinovi u tim situacijama nemoćni. Da je to loša ideja, dokazao je slučaj koji se nedavno dogodio u Saudijskoj Arabiji, kada je novopečeni mladoženja podnio zahtjev za razvod braka samo par sati nakon što su se vjenčali.

Mladoženja je bio previše radoznao na vjenčanju, pa je podigao veo svoje mladenke čim je dobio priliku, a kada je vidio kako ona izgleda, toliko se razočarao da je odmah rekao da želi razvod braka. Mlada i njena porodica su ostali zgroženi i uvrijeđeni ovakvom reakcijom, da su mu prijetili tužbama.

To nije promijenilo njegovo mišljenje i ostao je odlučan u namjeri da se razvede od svoje novopečene supruge, pa je na kraju tako i bilo. Priča se proširila društvenim mrežama u jako kratkom vremenskom roku, a nije veliko čudo ni što se veliki broj ljudi odlučio našaliti na račun ovog običaja, koji je zaista bizaran, posebno u ovakvim situacijama.

Ipak, riječ je o tradiciji koja se neće mijenjati u skorije vrijeme, bez obzira na to koliko po tome ove zemlje odudaraju od ostatka svijeta. Ugovoreni brakovi su ustaljen običaj u mnogim zemljama, a ponekad se čak sklapaju i bez pristanka mladenki, kako položaj žena u ovakvim zemljama nije na zavidnom nivou.

Komentari