Notes160x600
Rollup
Ana će zbog ovoga itekako da tuguje: Ovo je istina o djetetu koju ni ona nije na vrijeme saznala

Ana će zbog ovoga itekako da tuguje: Ovo je istina o djetetu koju ni ona nije na vrijeme saznala

Vijest da će srpska premijerka Ana Brnabić da postane roditelj, te da će njena dugogodišnja partnerica Milica Đurđić da rodi novog člana njihove male porodice se rekordnom brzinom proširila cijelim Balkanom.

Prije nekoliko dana je voditelj koji radi na RTL-u našao na meti strogih kritika nakon što se našalio oko toga da li će Ana Brnabić biti svom djetetu mama ili tata, a iako je većina taj komentar shvatila kao šalu i nije se pretjerano na isti osvrtala, činjenica je da u Srbiji pitanje roditeljstva u istospolnim zajednicama uopće nije zakonski regulisano.

Naime, kako Srbija nema zakon o istospolnim zajednicama koji bi trebao da da odgovor na ovakva i slična pitanja koja se tiču odnosa istospolnih partnera, na porodicu Milice i Ane će se primjeniti pravila koja vrijede za sve ostale parove, pa će tako Milica po zakonu da bude majka, a polje gdje stoji otac će da ostane prazno.

Ana kao njena partnerica tako nema nikakva prava kada je u pitanju dijete koje će Milica roditi, osim ako se ona ne porodi izvan zemlje, u nekoj od država koje priznaju istospolne zajednice pa samim tim i dvije majke. Ukoliko se ne odluče na tu alternativu, jedino što im preostaje jeste da postoji incijativa koja dopušta roditeljima da unaprijed odrede kome će dijete pripasti na odgajanje ukoliko se njima nešto dogodi.

Tako bi Milica uspjela da prebaci materinska prava na Anu, ali na njih bi se mogla pozvati samo u slučaju da se Milici nešto dogodi, a ako se stvari ne budu odvijale kako treba u njihovoj zajednici, onda je Ana tu nemoćna kada je dijete u pitanju.

Komentari