Notes160x600
Rollup
Ako primjetite ovu bubu u svojoj kući, provjerite da li vas je ujela: Većina ni ne zna o kakvom je insektu riječ

Ako primjetite ovu bubu u svojoj kući, provjerite da li vas je ujela: Većina ni ne zna o kakvom je insektu riječ

Ukoliko živite na selu ili u mjestu koje ima više zelenila, onda ste se sigurno nebrojeno mnogo puta susreli sa raznim posjetiteljima u vašem domu, a nekad ne znate ni da li su ti insekti opasni po vaše zdravlje ili pak ne.

Ipak, u današnjem članku vam donosimo kako izgleda jedna buba, koju ćete rijetko vidjeti, ali ukoliko je pronađete u svom domu, u svakom slučaju biste trebali da potražite što prije stručnu pomoć, za svoje dobro. Ovaj insekt je inače poznat kao „buba koja ljubi“, a taj nadimak nije uopšte iz nekog dragog i simpatičnog razloga kako vam se na prvu možda učini.

Naime, one se hrane poslije zalaska sunca, a često znaju da, ukoliko se nađu u blizini čovjeka, da grizu područje oko usana. Privlači ih toplina svakog doma, ali i tijela, a ono što je najgore jeste što mnogi imaju alergijske reakcije na njihov ujed. Kod nekih je on jedva primjetan, ali kod pojedinaca su zabilježeni slučajevi teških alergijskih reakcija.

Prvi pokazatelji su iritacije kože i crvenilo, ali kasnije se znaju javiti i još teži i ozbiljniji simptomi kao što su jako otečeni kapci, simptomi koji su karakteristični za gripe, ali će osoba koja je ugrižena osjećati i bol i neugodu u organizmu.

Najsigurnije vam je da provjerite sa svojim liječnikom da li vas je ovaj insekt ugrizao, te ukoliko se to zaista dogodilo, ne paničarite dok liječnici ne odrede da li će vaše tijelo reagovati na ujed na blaži način ili će to teže podnijeti nego većina ostalih.

Komentari