Notes160x600
Rollup
552-karatni dijamant pronađen u Kanadi: Njegova vrijednost će vas oboriti s nogu

552-karatni dijamant pronađen u Kanadi: Njegova vrijednost će vas oboriti s nogu

Davno je rečeno da su dijamanti ženini najbolji prijatelji, te ovim kamenjem muškarci odavno pokušavaju da osvoje pripadnice ljepšeg spola. Na nekim uspijeva, na nekim baš i ne, ali baš se pitamo da li će neko pokušati da osvoji neku damu ovim dijamantom.

Naime, nedavno je na sjevernoameričkom tlu oboren rekord po pitanju najvećeg dijamanta. Dok je dosad rekord držao 187-karatni dijamant, ovaj put je pronađen kamen čije su dimenzije 33,74×54,56 mm, a riječ je o 552-karatnom dijamantu čije je otkriće ostavilo bez daha sve stručnjake, kako je dijamant ove veličine itekako neočekivan u ovom dijelu smeta.

Otkriće je zabilježeno u oktobru, a kompanija čiji su zaposlenici pronašli ovaj kamen je Diavik Diamond Mine, koji su obavili detaljnu analizu dijamanta, a tek onda svoje otkriće podijelili sa ostatkom svijeta. Već je odlučene da neće biti prodan u jednom dijelu, nego da će se izrezati na manje dijelove.

Kada je u pitanju vrijednost ovog kamena, još uvijek je prerano za procjene, ali ipak, s obzirom da je prethodni rekorder, već spomenuti dijamant od 187-karata nakon što je izrezan u komade prodan za čak 1,3 miliona dolara, možete samo da zamislite o kojoj sumi će da bude riječ ovaj put.

Vjerovatno će javnost da bude obaviještena čim se pojave službeni podaci, kako su neki ljudi itekako entuzijastični oko toga da u svojoj kolekciji imaju nešto slične vrijednosti, bez obzira na to što će morati da izdvoje itekako veliku svotu novca, ali naravno, pojedincima to nije nikakav problem niti od toga bježe kad su dijamanti u pitanju.

Komentari