Notes160x600
Rollup
17 godina je skoro pa živio u podrumu da bi ostvario svoj dječački san: Ono što je napravio ostavilo je cijeli svijet bez daha (Foto)

17 godina je skoro pa živio u podrumu da bi ostvario svoj dječački san: Ono što je napravio ostavilo je cijeli svijet bez daha (Foto)

Nedavno je cijeli svijet ostao bez daha kada je životna priča Kena Imhofa obišla svijet. Sve je počelo 1981. godine kada je Ken, koji živi u Milvokiju pogledao film “Trka Kenonbol”, poslije kojeg je Ken bio tako inspirisan tim modelom automobila Lambordžini da je znao da mora da napravi sebi sličan.

Ken je oduvijek volio automobile, a kreativni uzor mu je bio njegov otac koji je dijelio istu ljubav sa svojim sinom, prema sportskim automobilima, koje je također i on sam pravio. Ta fascinacija ga nikad nije napustila, pa je nekih desetak godina kasnije Ken odlučio da se baci na posao. Dok bi većina ljubitelja automobila ciljala da sebi priušti da kupi isti, Kena to nije zanimalo, nego je htio da izgradi sebi sam taj model.

Kako je uvijek bio upoznat sa obradom metala, a bio je i jako dobar u inženjeringu i zavarivanju vozila, posvetio je 17 godina svog života kako bi ostvario ono o čemu je kao dječak sanjao. Osim sredstava, morao je uložiti i toliko truda i vremena, da su ga svi smatrali blesavim, ali se to ipak na kraju isplatilo.

Projekat koji je na neki način zvanično počeo tek u 1990. godini je završen skoro dvije decenije poslije, a Ken je uložio više hiljada dolara, a posao je bio podijeljen i u pet faza rada prije nego što je sve bilo gotovo. 2008. godine je automobil bio gotov, ali je bio zaglavljen u podrumu. Pomoću bagera su uspjeli da izvedu automobil na put, a sada se nalazi u Majamiju kod novog vlasnika, dok se Ken već bacio na svoj naredni projekat, a to je Stadbejker Starlajt Kupe.

Komentari